Açýkta sýðýr besiciliði; besiye alýnan sýðýrlarýn etrafý çitle çevrili, kýsmen veya tamamen açýk bir alanda, yaz ve kýþ tutularak yapýlan besi sistemidir.
Bu sistem, yoðun olarak besicilik yapýlan ülkelerde çok yaygýn olarak kullanýlmaktadýr.
Ülkemizde besiciler, tamamen açýkta ve baðsýz olarak yapýlan besicilik konusunda yeterli bilgi sahibi olmadýklarý için, taraftar görünmemektedirler.
Hayvanlarýn üþüyecekleri ve saðlýklý bir besi yapýlamayacaðý kanaati yaygýndýr. Oysa yapýlan araþtýrma ve denemeler sonucu; kýþ aylarýnda dahi,
bu sistemde besicilik yapýlabilmektedir.
Öyle ise neden açýk sistem besicilik, sorusuna cevap vermeye çalýþalým.
Besicilik, baþýndan sonuna kadar ekonomik bir olaydýr. Harcamanýn düþük, gelirin yüksek olduðu iþletmeler de kârlý olabilir. Bunun için; mümkün olduðu kadar sabit yatýrýma az para harcanarak,
iþletme kurulmaya çalýþýlmalýdýr. Yani; kapalý sistem bir ahýr için kullanýlan paranýn üçte biri oranýnda daha az para harcanarak, ayný kapasitede açýk sistem besi tesisi yapmak mümkündür.
Böylece, artan para ile daha fazla hayvan ve kaliteli yem alma imkânýna sahip olunur.
þimdi de açýk sistem sýðýr besiciliði tesisinin kurulacaðý arazi özelliklerini açýklayalým. Tesisin kurulacaðý arazi; güney yönünde meyilli, sert zeminli, taþlý, kumlu, geçirgenliði yüksek
olmalýdýr. Bu tür araziler tarla ziraatine uygun olmadýklarý için, verimli arazilerden de tasarruf edilmiþ olur. Eðer tesis kurulmasý plânlanan arazi düz ise, %5-10 civarýnda eðim verilmelidir.
Böylece, yaðan yaðýþlarýn göllenmesine engel olunur.
Tesis, yol ve su kaynaklarýna yakýn olmalýdýr. Kapasitesi büyük iþletmeler için elektrik temini, makineleþme açýsýndan göz önüne alýnmalýdýr.
Hayvanlarýn bulunduðu bölümler yani, padoklar
Açýk sistem besicilik tesisinde þu bölümler bulunmaktadýr:
þimdi bu bölümleri ve özelliklerini kýsaca açýklayalým.
yaðýþýn az olduðu bölgelerde 7-10 m2, yaðýþýn fazla olduðu bölgelerde ise 20-30 m2 alan hesap edilmelidir.
Ama böyle bir problem varsa, padoklar küçük yapýlabilir. Padoklarýn küçük yapýlmasý yatýrým maliyetini arttýrýr. Ancak, hayvanlarýn iþletmeye konmasý ve bakým esnasýnda kolaylýk saðlar.
uygun eðimli padoklar yapýlarak ve iyi bir drenaj saðlanarak çözülebilir. Birkaç besi dönemi sonunda sýkýþan toprak, çamur problemini çözer.
Toplanma bölgesi çok sýk kullanýlacaðýndan, zemini beton yapýlabilir.
her türlü saðlýk kontrolleri ve aþý uygulamalarý kolayca yapýlabilir.
Yemlik geniþliði, 50-60 cm arasýnda olmalýdýr. Yemliklerin üzerinde hayvanlarýn boylarýna göre ayarlanabilen hareketli bir mekanizma yapýlmasý uygun olur. Bu þekilde,
deðiþik boylarda alýnan hayvanlara göre ayarlama yapýlabilir. Yemliklerin yerlerini ise, iþgücünden tasarruf ve yemleme kolaylýðý saðlamak için, servis yolunun kenarýna yapmak faydalý olur.
Eðer bunlara yapýlan yemlikler yeterli olmaz ise, padok çitleri kenarlarýna da konulabilir.
sorun giderilebilir. Bir besi hayvanýnýn günlük su ihtiyacý, 25 litre civarýndadýr. Bu nedenle, yemleme olduðu gibi sulukta da daima su bulunmalýdýr. Günde bir-iki defa su verilerek,
asla verimli bir besicilik yapýlamaz. Suluklarý ama bir depoya baðlayan bir sistem ile azalan suyu ilâve etmek bir çözüm olabilir.
beton bir zemin ile çevrelemekle problem çözülebilir.
en az traktör ile girilebilecek kadar olmalýdýr. Böylece, gerektiðinde traktörle yemleme yapýldýðýnda veya padoklarýn temizliði sýrasýnda kolaylýk saðlar.
Padoklarýn kapýlarý, servis yolu geniþliðinde yapýlmalýdýr. Böylece; padoktan çýkacak veya girecek hayvanlar, istenilen bölüme doðru rahatça götürülebilirler.
Hem de hayvanlara güneþli ve sýcak zamanlarda gölge bir alan saðlanmýþ olur. Ýþletmenin kurulduðu bölgede yaz sýcaklýk ortalamasý 30oC’ýn üzerinde ise,
gölgelik alanýnýn fazla tutulmasý faydalý olur. Gölgelik için kullanýlacak malzemeler, temini kolay ve ucuz olmalýdýr. Bunlar; galvanizli sac, ondulin, aðaç dallarý,
kamýþ gibi malzemeler olabilir. Gölgeliklerin eðilimleri, padoklarýn dýþýna gelecek þekilde yapýlmalýdýr. Böylece yaðýþlarýn padok içinde birikmesi önlenir.
üst kat olarak yapýlmasý uygun olur.
Bu bölümün zemininin beton olmasý kullaným kolaylýðý saðlar. Ayrýca, depolanan yemin rutubetten korunmasý saðlanýr.
yem daðýtmada kullanýlan alet ve makinelerdir.
her bir alet ayrý ayrý alýnabilir.Yem daðýtma için ise, çuval veya bu iþ için özel olarak yaptýrýlan el arabalarý kullanýlabilir.
Büyük inþaat maliyeti gerektiren depolar yerine, kaba yemin balyalanarak depolanmasý daha uygundur. Bunun için, iþletmenin herhangi bir yerine beton zemin üzerinde
balyalanan kaba yem depolanýr. Böylece hem alandan, hem de paradan tasarruf edilmiþ olur. Ýþletmenin parasal durumuna baðlý olarak,
basit bir çatý ile veya naylon örtü ile üzeri örtülebilir.
Buraya kadar anlatýlanlarý kýsaca özetlemek gerekirse:
Açýkta sýðýr besicliði; sabit yatýrým az, iþçilik giderleri düþük, bir besicilik sistemidir.
Açýkta sýðýr besiciliði; Türkiye’de yaðýþýn çok fazla olduðu bölgeler hariç, her yerinde uygulanabilir. Yaðýþýn fazla olduðu yerlerde, deðiþik yapý þekilleri uygulamak gerekir.
Sýcak bölgelerde ise, gölgelikler yapmak yeterli olur.